Fertőszéplak a Fertő-part kincsesdoboza

Évek óta próbálok hozzáférni a Fertő-part kincsesdobozában a kincshez, az általam igazán becsült valódi kincshez, a közéleti információkhoz, de hiába. A kincsesdoboz őrzői féltve őrzik a doboz tartalmát, kívülállóknak csak a dobozt engedik nézegetni. Mondhatnám a csomagolást. Manapság is gyakran láthatunk példát arra, hogy az ápolt külső és a mögötte rejlő jellem között nincs összhang. Hasonlóan vélekedem falunkról. A kincsesdoboz, a csomagolás ugyan egyre rendezettebb: épületek, utcák kerültek felújításra, ünnepeink a szokásos körülmények között megrendezésre kerülnek, stb. Láthatóan (pontosabban látszólag) minden rendben.

Amit nem a szemünkkel érzékelünk, az az érzet már csak árnyaltabban írható le. Közösségi érzéseink fakulnak, egyre többen, egyre zárkózottabb életet élnek. Hasonlítani kezdünk egy városi panelház lakóközösségéhez, ahol az egy lépcsőházban lakók sem ismerik egymást, legfeljebb egy köszönés erejéig. A közöny vagy éppen az egyéni célok, egyre jobban elhomályosítják a közös célokat. Az együttműködés, együtt örülés sokszor nem őszinte, inkább érdeken alapuló, látszat.

Mindennek legfőbb okát a helyi, közösségi hírek, információk hiányában érzem, ezért próbáltam és próbálok ezen a területen előrelépést szorgalmazni. Két, egymásnak ismeretlen ember beszélgetése, ha egyáltalán elkezdődik, sok esetben az időjárásról indul. Csak annak az érzete közös bennük. Falunkban, ahol szinte mindenki ismer mindenkit, sokkal erősebb kötődés lehetne, ha többet beszélgetnénk (kommunikálnánk) egymással, természetesen helyi hírekről. Jóról, rosszról egyaránt. Volt idő, amikor társaságban arra biztattam a többieket, hogy a helyi dolgokról beszéljünk annyit, mint a központi hírekről, és fordítva, az országos és világhírekről meg csak annyit, amennyit mostanában a helyi dolgainkról. Kiderült, alig tudunk valamit a falunkban történő vagy még inkább a tervezett dolgokról.

A kincsesdoboz látványa nem azonos a valódi kincs nyújtotta örömmel, elégedettséggel. Fertőszéplak a Fertő-part kincsesdoboza.

Kérem írja meg gondolatait!

Az e-mail címét nem adjuk ki másnak.